Tips

Kies ik voor vaste- of variabele energietarieven?

Ga je aan de slag met energie aanbiedingen vergelijken? Dan kan het een lastige keuze zijn wat voor contractvorm je nou moet kiezen en waarom. Zo kun je kiezen uit energiecontracten met vaste energietarieven, variabele energietarieven of een combinatie van de twee. Daarnaast kies je voor een bepaalde- of onbepaalde tijd contract. We leggen je in dit blog graag het een en ander uit over wat je moet weten over vaste- en variabele energiecontracten voor (on)bepaalde tijd. Zo ben je ervan verzekerd dat je de beste keuze maakt en een energiecontract vindt dat bij je past. Lees je weer mee?
 

In onze energievergelijker vind je meerdere opties voor een energiecontract in combinatie met vaste- en variabele energietarieven. Je geeft hierbij zelf je voorkeuren aan. Zo vindt je snel en makkelijk de energieleverancier die het best bij je past.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf aangeven of je op zoek bent naar een energiecontract voor 1,2,3 of 5 jaar met vaste energietarieven jaar of een energiecontract met variabele energietarieven voor onbepaalde tijd en maandelijks opzegbaar.

Direct naar de vergelijker

Daarnaast kun je natuurlijk op onze site kiezen voor een bepaalde energieleverancier aan de hand van alle actuele energie aanbiedingen waarbij je een mooie korting of cadeau krijgt bij je energiecontract. Zo vind je vaak een leuke energie aanbieding bij de grote energieleveranciers Essent of Vattenfall.

Maar wat je ook kiest, het is handig om een aantal dingen te weten over energietarieven wanneer je gaat energie vergelijken. Laten we beginnen met vaste energietarieven, de meest gekozen contractvorm.


 

Vaste energietarieven

Energiecontracten voor bepaalde tijd met een vaste energietarieven worden verreweg het vaakst gekozen. En omdat je energierekening bestaat uit verschillende kostenposten is het goed om te weten wat er precies wordt vastgezet bij contracten met vaste energietarieven.

Variabele leveringskosten en vaste leveringskosten

Bij contracten met vaste energietarieven worden alleen de variabele leveringskosten van energie vastgezet (excl. BTW en overheidsheffingen) voor de looptijd van je contract. Dit zijn de prijs per kWh stroom en m3 gas.

De variabele leveringskosten zijn samen met de vaste leveringskosten de enige kosten die energieleveranciers zelf mogen vaststellen. Vaste leveringskosten werden voorheen ook wel ‘vastrecht’ genoemd. De vaste leveringskosten zijn een vast bedrag aan administratiekosten dat je per maand, per kwartaal of per jaar betaalt aan je energieleverancier voor de dienstverlening.

De variabele leveringskosten en vaste leveringskosten liggen bij je energiecontract met vaste energietarieven dus vast voor de gehele looptijd van je contract.

De kosten die niet door energieleveranciers zelf worden vastgesteld bij een energiecontract met vaste- (of variabele) energietarieven zijn:

  • BTW
  • Overheidsheffingen: Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie
  • Netbeheerkosten
  • Vermindering energiebelasting

Deze kosten zijn voor iedereen hetzelfde en worden door de overheid en de netbeheerders per regio bepaald.

Zijn energieleveranciers geheel vrij in het bepalen van de (vaste) leveringskosten? Ja en nee. Het grote aantal energieleveranciers in Nederland en de onderlinge concurrentie zorgt over het algemeen voor redelijke prijzen. Zo sturen energieleveranciers elkaar aan.

Daarnaast is er altijd de controle van de Autoriteit Consument & Markt op de hoogte van de leveringskosten. De ACM moet voorkomen dat er onredelijke prijzen worden gehanteerd.

Vaste energietarieven vergelijken

Al zijn de prijzen redelijk, toch kan het zijn dat je teveel betaalt bij je huidige energieleverancier en een stuk goedkoper uit bent bij de ander. We raden daarom aan goed te overwegen of je een contract wil met vaste- of variabele energietarieven, en de verschillen te weten tussen de twee.

Voor- en nadelen van vaste energietarieven

Het grootste voordeel van vaste energietarieven is dat je zekerheid hebt over wat je betaalt voor het afnemen van energie en je geen verrassingen te wachten staan (behoudens uitzonderingen volgens de voorwaarden). Als de energietarieven stijgen heeft dat geen impact op jouw contract en dat geeft zekerheid.

Een nadeel van vaste tarieven is dat wanneer de energietarieven dalen, je daar niet van profiteert omdat je een vast energietarief hebt afgesproken.

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd met een vast energietarief en loopt je contract binnenkort af? Dan wordt je automatisch overgezet naar een contract met een variabele energietarieven. Je kunt na omzetting maandelijks je contract opzeggen.

We adviseren dan ook om over te stappen van energieleverancier wanneer de looptijd van je contract afloopt, omdat de variabele ‘slaaptarieven’ vaak hoger zijn voor bestaande klanten. Zo ben je bijna altijd duurder uit als je niets doet aan het einde van je contract. En dat zou zonde zijn, toch?

Eénjarige energiecontracten met vaste energietarieven vaak de beste keuze

Je bent bijna altijd het voordeligst uit met een energiecontract voor één jaar met vaste energietarieven. Je krijgt daarbij namelijk vaak de beste energie aanbiedingen, zoals een mooie cashback of hoge welkomstkorting.

Een welkomstkorting krijg je alleen in combinatie met een contract met vaste energietarieven. Ben je benieuwd naar de energie aanbiedingen bij een vaste energietarieven? We hebben voor het gemak alle energie aanbiedingen met éénjarige contracten met vaste energietarieven voor je in een overzicht gezet.

Het is vaak niet alleen de voordeligste optie, maar ook de veiligste optie als je gehecht bent aan zekerheid over je totale energiekosten. Bij een éénjarig contract stap je na een jaar eenvoudig over zonder ergens aan vast te zitten.

Zo ben je weer vrij om in te stappen op een ander aantrekkelijk energiecontract met een leuke korting of cadeau en loop je niet het risico een opzegboete te moeten betalen. Wel zo prettig.


Variabele energietarieven

Naast een energiecontract met vaste energietarieven kun je kiezen voor variabele energietarieven. Variabele energietarieven verschillen van vaste energietarieven in zoverre dat de leveringskosten kunnen wijzigen gedurende een contractjaar. Dit kan in je voordeel zijn, maar ook in je nadeel wanneer de energieprijzen stijgen.

Je weet van tevoren niet wat de energietarieven gaan doen. Uit de praktijk blijkt echter dat variabele energietarieven gemiddeld vaak iets hoger liggen dan vaste energietarieven.

Variabele energietarieven wijzigen twee keer per jaar

Bij de meeste energieleveranciers wijzigen de energietarieven twee keer per jaar, per 1 januari en per 1 juli. Een enkele energieleverancier wijzigt zijn energietarieven per kwartaal. Wat is de grootste factor die van invloed is op het veranderen van de energietarieven? Vaak hangt een tariefwijziging samen met wat de olieprijzen doen op de energiemarkt.

Als de inkoopprijs van energie stijgt voor energieleveranciers, wordt dit doorberekend in je contract. Het komt een enkele keer voor dat de energieprijzen niet wijzigen in hetzelfde jaar.

Voor- en nadelen van variabele tarieven

Het belangrijkste voordeel van variabele energietarieven is dan ook dat je ervan profiteert zodra de energieprijzen dalen. De besparing kan voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 1400 m3 gas en 3100 kWh stroom gemiddeld oplopen tot €100,- per jaar wanneer de stroomprijs zo’n 4% daalt en de gasprijs met 10% daalt, volgens berekeningen van Eneco.

Andersom is het nadeel dat je duurder uit bent wanneer de energietarieven stijgen. Ook weet je maar voor een halfjaar steeds wat je zult betalen aan energiekosten, hierdoor heb je minder zekerheid.

Waar je verder rekening mee houden is dat er meestal verschil zit in de hoogte van variabele tarieven voor bestaande klanten en potentiele nieuwe klanten. Zo bieden energieleveranciers voordeligere variabele energietarieven aan voor nieuwe klanten, om jou als klant binnen te halen.

Tussentijds wijzigen of overstappen?

Heb je gekozen voor variabele energietarieven bij je energiecontract, maar wil je toch liever overgaan op vaste energietarieven? Tussentijds wijzigen is vaak wel mogelijk, maar hieraan zijn wel kosten verbonden. Of je kunt te maken krijgen met een opzegboete. Lees dus altijd goed de voorwaarden bij je contract door.

Wist je dat je een variabel contract maandelijks mag opzeggen? Dit is handig wanneer je toch wil afzien van stijgende variabele energietarieven.

Bovendien is het vaak voordeliger om je contract op te zeggen dan tussentijds wijzigen. We adviseren klanten dan ook om in het geval dat je wil wijzigen van energietarieven te kiezen voor overstappen van energieleverancier.


 

Vaste energietarieven voor stroom en variabele energietarieven voor gas

Bij enkele energieleveranciers kun je ook je combinatie contract afsluiten met vaste energietarieven voor stroom en variabele energietarieven voor gas. Kijk echter of dit voor jouw situatie gunstig is.

De energiekosten voor gas wegen zwaarder mee dan de kosten voor stroom op je energierekening. Als de variabele kosten voor gas stijgen, ben je daardoor duurder uit.

 

Energieverbruik

Naast het afwegen van de voor- en nadelen van vaste- en variabele energietarieven raden we altijd aan om je keuze voor vaste – of variabele energietarieven mede te baseren op basis van je energieverbruik. Waarom?

Energieleveranciers concurreren sterk in prijs tussen variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Zo zijn er energieleveranciers met lage variabele leveringskosten en hoge vaste leveringskosten en andersom.

Verbruik je veel energie? Dan is een energieaanbieder met lage variabele leveringskosten voordeliger dan wanneer je weinig energie verbruikt. In het laatste geval betaal je naar verhouding veel meer aan administratiekosten.

 

Energiecontract voor bepaalde- of onbepaalde tijd

Een vast contract sluit je altijd af voor bepaalde tijd en wordt automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd zodra de looptijd van je energiecontract is afgelopen.

Naast een éénjarig contract met vaste energietarieven kun je meerjarige energiecontracten met vaste tarieven afsluiten voor 2,3 of 5 jaar. Kies je voor een meerjarig contract, dan betaal je bijna altijd lagere energietarieven. Dat is omdat energieleveranciers niet willen dat je gedurende de looptijd van je contract overstapt. Ze bieden je een gunstigere prijs aan dan bij een contract met variabele energietarieven, dat maandelijks opzegbaar is.


 

De beste keuze volgens de Energie Aanbiedingen redactie

Of een energiecontract met vaste- of variabele energietarieven voor jou de beste keuze is, blijft natuurlijk een persoonlijke overweging. Er zijn zowel redenen om te kiezen voor een contract met vaste- of variabele energietarieven.

Betekent de beste keuze voor jou dat je simpelweg het voordeligst uit wil zijn? Dan is bijna altijd een energiecontract met een looptijd van één jaar met vaste energietarieven de goedkoopste keuze.

Hierbij loop je niet het risico een opzegboete te moeten betalen bij een éénjarig contract, omdat overstappen binnen datzelfde jaar niet gebruikelijk is.

Maar belangrijker nog: Je krijgt bij een éénjarig energiecontract met vaste energietarieven vaak de beste energie aanbiedingen, met de hoogste welkomstkorting of cashback. Omdat de welkomstkorting of cashback bij een éénjarig contract wordt berekend over één jaar in plaats van over meerdere jaren, profiteer je daardoor relatief meer met een éénjarig contract. Dat klinkt goed, he?

Ben je enthousiast geworden en op zoek naar de beste energie aanbieding voor jou? Bekijk dan de energie aanbiedingen op onze website en bespaar tot wel honderden euro’s per jaar, of kies voor een tof cadeau bij je energiecontract. Ook wanneer je alleen stroom afneemt kun je profiteren van energie aanbiedingen. Zo is er voor ieder wat wils.

Sander van Meggelen
Geschreven door

Sander van Meggelen

Redacteur energie. Volgt de Nederlandse energie-markt op de voet sinds 2012. 

Lees meer berichten van Sander

Aanbevolen nieuws

Vandebron of Powerpeers? Wie heeft de beste aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·27-12-2024

Vandebron of Powerpeers? Wie heeft de beste aanbiedingen?

Pure energie of Greenchoice: Wie heeft de beste aanbiedingen?
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·23-12-2024

Pure energie of Greenchoice: Wie heeft de beste aanbiedingen?

Gasprijs ruim 17% gedaald: Bespaar nu op je energiekosten
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·18-12-2024

Gasprijs ruim 17% gedaald: Bespaar nu op je energiekosten

Essent en Oxxio logo's
Mitchell de Rooij
Mitchell de Rooij
·17-12-2024

Oxxio of Essent: Wie heeft de beste energie aanbiedingen?

© Energie-aanbiedingen.com 2024 Een merk van Keuze.nl B.V.